Zhi Neng Qi Gong

Welkom op deze pagina voor Zhineng Qi Gong.

Zhi Neng Qi gong is een effectieve en simpele Chinese bewegingsleer. Zhineng staat voor energiepotentieel en Qi Gong staat voor dagelijkse oefening met energie. De vorm is ontwikkeld door dr. Pang Ming die grootmeester is in diverse vormen van Tai Chi en Qi gong. Hij richtte het grootste ziekenhuis op waar zonder medicijnen gewerkt werd en mensen genazen van de meest erge ziektes waaronder kanker. De enige voorwaarde was wel 8 uur per dag oefenen en minimaal voor 3 maanden lang trainen met ongeveer 5000 man. Door de opkomst van de Falung Gong werd het verboden om nog langer in grote groepen samen te komen. In die tijd was het rijp om deze vorm over de wereld te laten verspreiden.

Naast ziektepreventie staat ZNQG voor innerlijke rust, bewust worden van wie je bent, liefde, compassie,verbinding en innerlijke kracht. Je kunt het derhalve voor je persoonlijke groei gebruiken.

Een oefening van minimaal 17 minuten voor 100 dagen lang (het gongprincipe) verhoogt je levensenergie.

Centraal in de vorm staat het:

Qi Veld

Qi is de levensenergie die stroomt tussen het ongemanifesteerde en het gemanifesteerde. Door bewust te zijn van het niet manifeste gaat de levensenergie stromen.

De Intentie

Door contact te maken van het veld van alle mogelijkheden en jouw potentieel kun je je energie richten op wat je wilt bereiken.

De Bewegingen

De bewegingen van Qi Gong zijn als een dans. Het is een opening naar het Absolute, het oneindige en een sluiting naar het fysieke, het persoonlijke. Tussen deze twee bewegingen is een stilte.

De belangrijkste oefeningen zijn:

NIVEAU 1
Tapping: het activeren van de meridianen en geblokkeerde energie in de botten
Lift Qi Up Pour Qi Down
Three Centres Merge: het centreren van de energie in de buik
Six Directions La Qi: oefening voor het activeren van qi medicijnen en het zelfhelende vermogen
Wallsquats: Yang oefening, goed voor de energie en de rug

NIVEAU 2
Body & Mind methode: Het tweede niveau van ZNQGwaarbij met name de qidoorsTroming in de gewrichten een centrale rol speelt.