Louis van Gaal heeft altijd Gelijk!: Wij zijn de Beste!

Ja inderdaad je leest het goed Jij bent de Beste. Ik weet nog hoe ik in mijn opvoeding als kind op de kleedkamerbank zei tegen mijn medevoetballers: Ik ben de beste. En ik weet ook nog hoe ik in mijn kracht stond. Mijn moeder wilde me behoeden voor dat anderen daar niet leuk op zouden reageren. En sinds die opvoeding is het allemaal wat minder gegaan.

Bij mij viel opeens het kwartje van het de beste willen zijn. Je bent ook de beste, maar niet vanuit ego. Iedereen is feitelijk de beste. De grote valkuil ontstaat dat er opeens weerstand uit de omgeving komt en dat er beteren zijn. Je identiteit van de beste is opeens om zeep geholpen. Coaching bestond vroeger nog niet, maar nu kan ik er helder naar kijken. Ik heb me van mijn troon laten zetten. Niet dat ik er iets aan kon doen, maar nu wel.

Om optimaal te presteren (of het potentieel uit je te halen) dien je te voelen dat je de beste bent. Er kan er maar een de winnaar zijn of de beste zijn. En feitelijk in absolute zin ben Jij ook de beste, maar dan wel vanuit Zijn, wie je werkelijk bent. In absolute zin is er maar EEN en die is de beste. Het zelfbeeld van jezelf, die is absoluut niet de beste. Het vertoont scheuren en gaten. Dat zelfbeeld heeft allemaal negatieve overtuigingen over zichzelf, het dimt en het vermijd.

Ik werd opeens wakker dat wat Louis van Gaal zegt absoluut waar is. Als jij je hele team wakker maakt en doet geloven dat ze de beste zijn dan kun je optimale prestaties leveren. Maar de kern van het verhaal is dat je het niet alleen mentaal wilt denken en geloven. Je wilt dat voelen in je lijf. Dus daar gaan we even bij stil staan.

Zeg het maar:
Ik ben de Beste.
Ik wil voelen hoe dat voelt.
Voel eens hoe dat voelt, maar ook in je hart en elke cel van je lichaam en dus ook je buik.

Wat Louis eigenlijk doet is provoceren. Hij raakt de pijn van het ego van andere verenigingen. Daarnaast is hij juist op zoek naar de perfectheid van alles. Hij wil zijn perfectheid bevestigd zien. Het is de roep van een kind die vraagt aan zijn ouder zien jullie me niet.

Ajax wordt uitgemaakt voor arrogant omdat in hun hele cultuur centraal staat dat ze de beste willen zijn. Het pijnpunt van hun ego is verliezen. Als ze verliezen dan raak je het ego van de club ten diepste. Ajax is ook de meest succesvolle club van Nederland. Omdat ze ten diepste willen winnen en willen vermijden dat ze verliezen. Bij Feyenoord staat het hard werken centraal: geen woorden, maar daden. Maar er zit ook een angst in de club. Als ze beter dan Ajax willen worden zullen ze dat ze beter zijn dan wie dan ook moeten integreren in hun clubvisie. Ze moeten hun schaduwzijde moeten omarmen: Ajax.

Iedereen moet een de beste versie gaan uitstralen. Niet vanuit ego, maar vanuit zijn, vanuit je hart. Daarom kraken guru’s elkaar weleens af. Zij zijn de beste. En vanuit Absoluut oogpunt hebben ze gelijk. Of dat ook vanuit de relatieve werkelijkheid zo is valt te bezien.

Tot slot ter vermaak Louis van Gaal: