Healing Developmental Trauma-NARM

NARM herkent 5 biologische basis kernbehoeften die essentieel zijn voor onze fysieke en emotionele welzijn:

De behoefte aan verbinding,afstemming, vertrouwen, autonomie en liefde-sexualiteit.

Verbinding:
De capaciteit om in contact te zijn met ons lichaam en onze emoties
De capaciteit om in verbinding te zijn met anderen

Afstemming:
De capaciteit om af te stemmen op onze behoeften en emoties
De capaciteit om te herkennen, uitreiken en inname van fysieke en emotionele voeding

Vertrouwen:
De capaciteit voor gezonde afhankelijkheid en wederzijdse afhankelijkheid

Autonomie:
De capaciteit om gezonde grenzen te zetten
De capaciteit om nee te zeggen en grenzen te zetten
De capaciteit om onze gedachten uit te spreken zonder schuld of angst

Liefde-Seksualiteit:
De capaciteit om met een openhart te leven
De capaciteit een liefdevolle relatie te integreren met vitale sexualiteit.

De 5 Adaptieve Overlevingsstijlen:
Deze stijlen worden geactiveerd in de mate hoe goed onze 5 biologische basis kernbehoeften zijn ontmoet of niet.

Deze overlevingsstijlen zijn manieren om om te gaan met disconnectie, disregulatie, en isolatie dat een kind ervaart als kernbehoeften niet ontmoet zijn.

Moeilijkheden 5 overlevensstijlen:
1.
Niet verbonden met het fysieke en emotionele zelf.
Moeilijkheid met het relateren met anderen.

2.
Moeilijkheden met weten wat we nodig hebben
Het voelen van onze behoeften die het niet verdienen om ontmoet te worden

3.
Het gevoel dat we niet op anderen kunnen vertrouwen dan op ons zelf
Het gevoel dat we altijd in controle moeten zijn

4.
Het gevoel zich bezwaard te voelen en onder druk te zijn
De moeilijkheid grenzen te stellen en direct nee te zeggen

5.
De moeilijkheid het hart en de seksualiteit te integreren
Zelfvertrouwen op basis van uiterlijkheden en prestaties

Op Schaamte gebaseerde Identificaties en Trots gebaseerde Identificaties:

aaaaaaaaa

Verbinding:
Een overleveningsstijl ontwikkelt zich rond de behoefte aan contact en de angst voor het

Afstemming:
Een overlevingsstijl ontwikkelt zich rond het conflict tussen het hebben van persoonlijke behoeften en de afwijzing van ze.

Vertrouwen:
Een overlevingsstijl ontwikkelt zich om zowel het verlangen naar en de angst van gezond vertrouwen en wederzijdse afhankelijkheid.

Autonomie:
Een overlevingsstijl ontwikkelt zich rondom het verlangen voor en de angst van het stellen van grenzen en uiting te geven aan onafhankelijkheid.

Liefde-Seksualiteit:
Een overlevingsstijl die zich ontwikkelt rond het willen van lief te hebben en geliefd te zijn en de angst voor kwetsbaarheid.

Verbinding:
Als een resultaat van de jongste trauma’s , individueen met de verbindingsoverlevingsstijl hebben zich afgesloten van hun lichaam, van hun zelf en van relaties.Verbindingstypes hebben twee ogenschijnlijke omgangsstijlen of subtypes: het denkende en het spirituele subtype. Om de pijn aan te kunnen van vroeg trauma, sluiten ze zich af van hun lichaam en leven in hun mind. Ze waarderen denken en logica over gevoelens en emoties.

De andere groep, niet belichaamd lukt het om hun disconnectie door hun ervaring te spiritualiseren.Deze individueen hebben de neiging te leven in het energetische veld, in meer etherische realms. Individueen van beide subtypes zijn niet verbonden met hun lichaam en wanneer ze gevraagd wordt wat ze voelen in hun lichaam, vinden ze het moeilijk, levert het onrust op en is het onmogelijk om te antwoorden.

Afstemming:

Individueen met deze stijl hebben moeite met het afstemmen op hun eigen behoeften; weten, toestaan en uiten van hun behoeften is geassocieerd met vernedering, verlies en angst voor afwijzing.

Vele individueen met deze stijl worden verzorgers. Ze hebben geleerd om ermee om te gaan door zich af te stemmen op anderen hun behoeftes en het verwaarlozen van hun eigen behoeftes. Ze zijn de gevers van de wereld, de schouder waar iedereen op huilt, degene die dieren verzorgt en daklozen helpt. Het probleem is dat ze niet bewust zijn van hun eigen behoeftes. Omdat ze niet zo duidelijk zijn ontwikkelen ze vaak codepente relaties waar ze de redder, de verzorger of behoeftenvoorziener zijn.

Vertrouwen:
Individueen met deze stijl zoeken macht en controle. Ze neigen competatief te zijn en geloven dat als ze aan de top geraken dat dat hun behoeften zal vervullen. Ze kunnen visionairs zijn en dynamieke leiders.

Vertrouwenstypes compenseren hun gevoelens van zonder kracht te zijn en gebrek aan controle door anderen pogen te controleren om hun eigen kracht te vergroten. Ze houden ervan te domineren en ze kunnen liegen en bedriegen. Om het vermijden van kwetsbaarheid en hulpeloosheid tegen te gaan gebruiken ze boosheid, drugs, alocohol en in het ergste geval geweld.Boosheid is hun automatische emotie.

Autonomie:
Autonomie en een gevoel van onafhankelijkheid zijn de kerncapaciteiten die gefaald hebben zich volledig te ontwikkelen bewonen deze overlevingstypes. Autonomie overlevingstypes zijn vaak aardig en openhartig, maar ze hebben de moeilijkheid grenzen te zetten.

Ze prijzen loyaliteit en zijn goede vrienden, maar ze zijn te gefocussed op het vermijden van conflicten en het pleasen van anderen zodat hun negatieve gevoelens niet naar buiten mogen komen.

Liefde en seksualiteit:

Ze zijn erg energiek, aantrekkelijk en succesvol. Ze zijn de doeners, topacteuren en winnaars van de wereld, sporthelden,actrices. Ze voldoen echter nooit aan hun eigen verwachtingen. Enerzijds lijken ze vol van zelfvertrouwen maar aan de andere kant voelen ze zich alleen zo goed als hun laatste prestatie.Hun eigenwaarde is gebaseerd op uiterlijkheden en prestaties en derhalve voorwaardelijk.

Het basisthema is hartenpijn, het resultaat van niet bevestigde of afgewezen liefdevolle geoelens voornamelijk van de tegenovergestelde sexe ouder. Een liefdesrelatie is heel moelijk voor ze.

Bron: Healing trauma development-narm