Contactvermijding

contactvermijding.

Het meest gewone wat wij als mensen doen is contactvermijding. Contactvermijding doen we op vele manieren. Wij als mensen zijn er de besten in. We zeggen iedereen die we tegenkomen niet vriendelijk gedag en zijn niet echt geinteresseerd in elkaar. Niet vrolijk zijn is in onze cultuur heel normaal, terwijl het een gestoorde situatie is. Laten we het voorbeeld geven van het zitten in een bus of trein. Jee wat voel ik daar een ingehouden stilte. En laten we het nog niet hebben over de lift. Zijn we dan echt zo bang voor elkaar? Alles goed…..ja heel goed is ons antwoord, maar echt geinteresseerd zijn of intiem worden durven we in 95% van de gevallen niet.

Contactvermijding doen we op drie manieren:
Naar onze oneindige Grootsheid en ons Potentieel
Naar onze Emoties-we dimmen wat we voelen
Naar onze Relaties-

De meesten mensen weten eigenlijk niet wat hun Grootsheid of Potentieel is. Wellicht hebben ze erover gelezen, maar het ervaren is heel andere koek. Dat Potentieel en die Grootsheid ben jij. Die Grootsheid is wakkerheid, liefdevol, betrokken, vurig, verlangend,vrij, levendig, blij, je bent scherp, glashelder en je onderscheid het echte van het niet echte om vervolgens glashelder te kunnen kijken naar wat er in je omgaat.

Emoties hebben we al van jongs af aan moeten onderdrukken. Ze zijn feitelijk nooit verwelkomd en er is niet echt naar je geluisterd. Je bent niet gezien en gehoord in wie jij werkelijk was danwel ontvangen in je gevoel. Boosheid, woede, agressie, haat en razernij voel jij deze emoties weleens? Mocht je het niet ervaren dan kan er weleens sprake zijn van bijvoorbeeld passieve agressie en blinde woede. Ja het zit ook in jou. We zitten allemaal in hetzelfde schip. Of hebben we allemaal de perfecte ouders gehad?

In vriendschappen gaan we ook het contact niet vol aan. Ik deed dat in ieder geval niet. We verschuilen ons in gezelligheid, hebben het over problemen en spiritueel gebrabbel en gaan niet werkelijk de diepte in met elkaar. Met heel veel mensen komen we niet verder dan…hoe is het? Ja heel goed wordt er dan a specifiek geantwoord. Met al dat om de tuin gepraat vermijden we onze kwetsbaarheid. Die kwetsbaarheid is de sleutel naar wat je werkelijk wilt. Als je bereid bent je emotie volledig te voelen dan kan bij het ontspannen in onverbondenheid het gevoel van verbinding ervaren worden.

Als ik het over mezelf heb dan was ik erg goed in contactvermijding en vooral door stil te blijven probeerde ik mijn verbinding vast te houden, maar dat lukte niet echt. Dat stil blijven was echt zo’n overlevingsstrategie geworden en het wordt onderdeel van een spiritueel ego. Ik herken dat ik moeilijk interesse kon hebben in de ander, omdat ik mezelf zo onverbonden voelde. Dan is het enorm lastig om al interesse in de ander te hebben. Om interesse in anderen te kunnen ontwikkelen zul je dus eerst contact met je eigen gevoelsleven dienen te maken en dus de wil moeten opbrengen om geinteresseerd te kunnen zijn in jezelf. Met als hoogste doel om volledig alles te voelen.

Als we het hebben over aspecifieke communicatie dan gaat dat over onze gewoontevraag hoe gaat het? Als je zegt hoe is het en je antwoord goed dan zal mijn vraag zijn: wat gaat er dan goed en hoe voel je je dan? Bovendien als het gesprek over niets gaat dan brengen we onszelf weinig in. Zo van waar hebben we het hierover? Worden we hier vrolijk van? Groeien we naar aanleiding van deze conversatie? Als ik even terug ga naar mezelf dan is mijn levensverhaal me terugtrekken in isolatie. Inmiddels heb ik daar het alleen zijn en verdriet van gevoeld en kon ik door te ontspannen in het gevoel van geen verbinding de verbinding opeens weer ervaren…..

Ik ben benieuwd waar jij je in terugtrekt en of wat jouw strategie is om je kwetsbaarheid te vermijden en ook wat jou belemmert…….Iedereen ervaart immers problemen.

Inmiddels ben ik erachter gekomen dat ik een grote angst had op het doen waar ik hiervoor ben. Maar ik ben er klaar voor. Ik weet wat mijn kracht is. Ik wil mensen begeleiden zodat ik me kracht, liefde, wijsheid en mijn hart kan inzetten. Dat is wat ik wil. Ik wil de levendigheid, wakkerheid en passie o.a, in mensen wakker maken. Ik wil de vreugde van ons bestaan wakker maken zodat we lichter kunnen leven en op een geheel andere wijze met elkaar kunnen omgaan.